nlenfrdehu

De Poesta

hortobagyHet Hortobágyi Nemzeti Park een van de tien nationale parken van Hongarije. Het ligt op zo'n tweehonderd kilometer van Boedapest bij de gelijknamige plaats Hortobágy en maakt deel uit van de Hongaarse steppe, beter bekend als de poesta, een gebied dat in hoofdzaak uit halfdroog grasland bestaat.

Daarbij blijft het echter niet; er zijn ook moerasgebieden met beken, meertjes, broekbossen, lagunes en zoutmoerassen. In 1973 kreeg dit gebied als eerste de status van nationaal park. Thans geldt het als een van de mooiste moerasreservaten ter wereld. Er komen maar liefst zo'n driehonderd vogelsoorten voor. Het heeft veel veengebieden en een groot aantal bossen. Nadat men ertoe overging de Tiszarivier te reguleren, is men in staat de overstromingen in te perken en de toevoer van water naar het park via kanalen onder controle te houden. Sinds 1999 is het Hortobágy Nationaal Park geplaatst op de UNESCO-lijst. 

Hortobagy-ziehbrunnenTijdens u vakantie in Hongarije moet u beslist een keer een prachtige rit maken over de poesta waar kuddes schapen met lange gekrulde haren, de zogeheten Racka-schapen, vrij rondlopen. Er is op de poesta genoeg te doen en te zien. Bij de Mátai Manege in Hortobágy beginnen de paardentours over de poesta. In het Madárpark, het vogelpark annex vogelhospitaal in Hortobágy, kunt u de vogels van de poesta van dichtbij bekijken en zien hoe gewonde vogels worden verzorgd en voorbereid op terugkeer in de vrije natuur. Verder zijn er grote groepen paarden, grijze runderen met enorme horens en varkens. In Hortobágy is een informatiecentrum maar dat kan geen recht doen aan de grote rijkdom en de natuurlijke verscheidenheid van de poesta zelf.


 back