nlenfrdehu

Mezőkövesd

cimerHet centraal gelegen Mezőkövesd is beroemd om veel dingen. In de 15e eeuw wordt de stad reeds genoemd en in 1464 werd hij door koning Mátyás als stad gekroond. Twee eeuwen daarvoor echter waren er reeds bewoners. Momenteel wonen er rond de 18.500 inwoners in Mezõkövesd.

pict01Het stadje is een van de drie Matyó-steden. De andere twee zijn Tard en Szentistván. De Matyó’s vormen een aparte groep binnen de Hongaarse bevolking die wordt gekenmerkt door sterke tradities. Nu is Mezõkövesd het centrum van het Matyó-volk, bekend door zijn klederdrachten. In het Matyó-museum in het centrum van de stad is een rijke collectie van het lokale prachtige schilder- en borduurwerk te bewonderen, evenals in de vele kleine musea die zijn ingericht in authentieke huizen. Het prachtige schilder- en borduurwerk zijn wijd en zijd beroemd.

De zogeheten 'Zomer van Matyó-land' is een jaarlijks terugkerende traditie en omvat tal van evenementen. Absolute hoogtepunten daarbinnen zijn zeker het volksdansfestival en de optredens van blaasorkesten en majorettekorpsen. 

Het Mezőgazdasági Gépmúzeum (Landbouwwerktuigen Museum) is uniek in zijn soort en door heel Europa bekend om zijn uitgebreide agrarische verzameling. De verzameling omvat meer dan 150 stuks tractoren, stoommachines, locomobielen en motoren.

De plaatselijke katholieke kerk is vermaard om haar prachtige fresco's en de vele kleine winkeltjes maken Mezőkövesd een ideale plaats om in rond te snuffelen. De Hongaarse keuken is hier goed vertegenwoordigd met tal van restaurants maar ook de liefhebbers van een pizza komen hier aan hun trekken.

In de omgeving van Mezőkövesd kunt u naar hartelust en goed vissen, maar wie de voorkeur geeft aan het bezoeken van een thermaalbad of liever wandelt in het nabijgelegen Bükkgebergte is ook op de juiste plek. Het zijn slechts een paar van de mogelijkheden die dit aantrekkelijke stadje en zijn nabije omgeving te bieden heeft. 

De centrale ligging aan de M3-snelweg en de goede treinverbindingen met de hoofdstad Boedapest maken de omgeving van Mezőkövesd tot een gebied waar u steeds met veel plezier terug zult komen.

?>
 
back