nlenfrdehu

Szentistván

cimersintstefanHet dorp Szentistván dankt zijn naam aan koning Stefan (István) de Eerste. Het is fraai en centraal gelegen tegen de achtergrond van het Bükkgebergte, heeft een bron die altijd zorgt voor fris helder water en een kerk met prachtige fresco's.

Szentistván is een prachtig dorp dat tussen de poesta en het Bükkgebergte ligt. Het telt 2700 inwoners en beslaat meer dan 5000 hectare. Het is een zelfstandige gemeente en reeds in 1315 na Christus werd er een schitterende katholieke kerk gebouwd door István Nádor ter ere van Szent István, de eerste koning van Hongarije. Al in die tijd werd de binnenkant van de kerk in zijn geheel beschilderd door Takács István, wiens werk nog steeds te bewonderen valt. 

kussenSzentistván is een van de drie zogeheten Matyó-steden. De andere twee zijn Mezőkövesd en Tard. De Matyó's vormen een aparte bevolkingsgroep binnen Hongarije en worden gekenmerkt door sterke tradities. Vooral hun schilder- en borduurwerk is beroemd. De kleuren van het borduurwerk in Szentistván zijn verschillend van die van Mezőkövesd en van die van Tard.

pict02Elke eerste zaterdag voor 20 augustus vindt er in Szentistván een traditionele bruiloft plaats. Het echtpaar dat van tevoren gekozen wordt, nodigt het hele dorp uit. Iedereen is welkom en draagt de prachtige kleding die kenmerkend is voor het dorp. Szentistván is een plek waar het volksdansen nog niet uitgestorven is en zo'n dorpsgebeuren in klederdracht zal u zeker bevallen.

 
 

back