nlenfrdehu

Het Tiszameer

waterleliesEen grote baai met zacht kabbelend water dat klotst tegen de zijkant van een bootje, een visser die geniet van de pracht van een stille ochtend, traag stromende rivierarmen, veel kleine eilanden, zo kenmerkt zich het Tiszameer gelegen in het midden van de grote Hongaarse laagvlakte.

Een bijzonder gebied

Na het Balatonmeer is dit het grootste meer van het Hongarije. Het ondiepe en snel opwarmende water is heerlijk om in te zwemmen en het diepere deel van het meer is uitstekend geschikt voor watersport. Langs de 80 kilometer lange oever van het Tiszameer vindt u stranden, gezellige badplaatsen, campings, bootverhuurbedrijven en voor kinderen een avontuurlijk pirateneiland.

Het beschermde natuurgebied is rijk aan vogels en vissen en heeft een unieke wildstand. Dé bezienswaardigheid van het Tiszameer is het enorm grote waterlelieveld; dit is van een adembenemende pracht. Gelukkig gaan natuur en mens, sportvissen, watersport en natuurbescherming in dit gebied heel goed samen.

De beschermde rietvelden van het Tiszavalkibekken, welke gedeeltelijk voor bezoekers gesloten zijn, vormen een vogelreservaat dat onderdeel uitmaakt van het Nationale Park Hortobágy en op de werelderfgoedlijst staat. In het gebied bevinden zich de leefplekken van bijna 200 vogelsoorten, waaronder de grauwe gans, de sakervalk en de zilverreiger. Deze zilverrreiger staat ook afgebeeld op het logo van de Hongaarse natuurbeschermingsorganisatie. De leefplekken van de zilverreiger kunt u buiten het broedseizoen (maar met uitzondering van de gebieden die het gehele jaar door gesloten zijn) bezoeken per boot. Een andere mogelijkheid is de vogels te voet, per fiets of te paard te gaan observeren vanaf het dijkenstelsel rondom het Tiszameer.

Het middelste deel van het meer, het Poroszlóbekken, vormt eveneens een beschermd natuurgebied, maar is grotendeels toegankelijk voor belangstellenden. Na de bouw van de stuwdam werden de overstroomde gebieden ongelofelijk rijk aan vis. De kronkelende rivierbedding met de in het water overhellende bomen, het spaarbekken met de eilandjes, de grote wateroppervlakken en de rietvelden beloven de hengelaar in zomer én winter een rijke visvangst.

Interessant is ook dat de rivier de Tisza zelf – de lievelingsroute van alle watertoeristen – in zijn oorspronkelijke bedding dwars door het meer stroomt.

De Abádszálokbaai in het zuiden van het meer is het uitverkoren domein van de watersporters. Naast zeilbootjes en surfplanken is hier – in tegenstelling tot op de overige Europese meren – het gebruik van motorboten en jetski’s nog toegestaan. Die zijn hier dan ook in ruime mate te huur. Bij Abádszálok ligt het langste strand van het meer. Het beslaat ongeveer een kilometer. Het water langs de oevers is zeer ondiep en warmt snel op waardoor kinderen een veilige plaats hebben om te badderen. 

Het dorpje Tiszacsege ligt midden in een prachtig wild natuurgebied aan de oever van de Tisza. Hier vlakbij is ook het Kacsa-eiland, een beschermd gebied met een nog totaal ongerepte natuur. ‘s Zomers kunt u vanuit de haven met een motorbootje een mooie tocht maken door tussen de rijen bomen door te varen die hier midden in de rivier nog complete bossen vormen. 

 

back