nlenfrdehu

Tiszaszőlős

cimerTiszaszőlős dateert uit het Árpád-tijdperk. De naam werd voor het eerst genoemd in 1256 in een Zeuleus getuigschrift. In het begin van de 14e eeuw was dit een spirituele plek. Tussen 1332-1337 verscheen de naam in een pauselijk document. In de 14e eeuw was het dorp eigendom van het Abádi-geslacht dat tot het Tomaj-geslacht behoorde. Tijdens de Turkse bezetting zijn de bewoners niet gevlucht uit het dorp. Vanaf het begin van de 20e eeuw was Tiszaszőlős een aantrekkelijke plaats nabij Tiszafüred, dat toen nog deel uitmaakte van de provincie Heves. In 2002 waren er 1730 inwoners en werd Tiszaszőlős een onafhankelijke gemeente en behoorde niet langer bij Tiszafüred. Tiszaszőlős is een rustig typisch Hongaars dorp aan de rand van de Tisza en een ideale plek om te onthaasten. Voor de kleine inkopen kan men terecht in de lokale winkeltjes. In de zomer zijn er verschillende festiviteiten waaronder het welbekende krachtpatserstoernooi.

farmresto
Wie graag fietst kan op de goed aangelegde dijk fietstochten maken, de mooiste plekjes van het Tiszameer ontdekken en uitblazen in een van de haventjes langs het meer. Het fietspadennetwerk in het gebied rond het Tiszameer wordt steeds verder verbeterd en uitgebreid. 

Wie graag een hengel uitgooit, vindt hier zeker zijn stek; hetzij zittend langs de oevers van de Tisza, hetzij met een gehuurde vissersboot midden op het water. Op enkele kilometers bevindt zich Tiszafüred, de hoofdstad van het Tiszameer. Hier is iedere donderdag en zaterdag een gezellige markt, waar de lokale bevolking haar veelzijdige koopwaar komt aanbieden, variërend van groente, kleding, huishoudelijke artikelen, gereedschappen en honing tot planten en bloemen. Men vindt er ook de grote supermarkten en meerdere restaurants.


szoloszem 

 

 back