nlenfrdehu

Tiszaszentimre

cimerDit dorp werd genoemd naar Prins Imre, de zoon van koning István, de eerste koning van Hongarije. Zowel István als Imre werden heilig verklaard, zij werden ‘Szent’. 

szentimreTiszaszentimre heeft 2500 inwoners, beslaat een oppervlakte van 6623 hectare en omvat ook het dorp Ujszentgyörgy met zo'n 300 inwoners. Er zijn vele leuke kleine straatjes.
Het is een zelfstandige gemeente met een prachtig gemeentehuis. Ook de school heeft een heel bijzonder eigen karakter en telt zo'n 250 leerlingen. Al vanaf de kleuterschool leert men hier aan alle kinderen van het dorp het volksdansen en de echte liefhebbers gaan hier tot op hoge leeftijd mee door. De Hongaarse cultuur is voor de bewoners van dit dorp zeer belangrijk.

Een fraai evenement is het druiven- of wijnfeest dat elk jaar uitbundig gevierd wordt met een optocht in klederdracht. 's Avonds wordt er een dansfestijn gehouden; het zogeheten wijnbal. De oorsprong van alles is gelegen in het feit dat het dorp van oudsher al rijk was aan wijngaarden. Tot op de dag van vandaag maken de meeste inwoners nog wel zo'n 100 tot 150 liter wijn per jaar. Vroeger werd er veel tabak verbouwd; dat zorgde dan voor nog wat extra inkomen.

De inwoners en inmiddels ook een groep vaste buitenlanders hoeven hun dorp niet uit voor de noodzakelijke inkopen. Ook is er een huisarts, een apotheek en een tandarts,
een supermarkt en een ijssalon. 

Het dorp ligt hemelsbreed zo'n 8 kilometer van het Tiszameer verwijderd waar de meeste inwoners regelmatig hun hengeltje uitwerpen om het harde werken op het land te vergeten.

Tiszaszentimre heeft al sinds 1896 een eigen station aan de spoorlijn tussen Karcag en Tiszafüred. De busverbindingen zijn eveneens goed.


 

 back