nlenfrdehu

Tiszaigar

cimer2tiszaigarbijEen mooi dorp op ongeveer 10 kilometer afstand van het Tiszameer en de rivier. De meeste mensen leven hier van de landbouw en een aantal van de veeteelt. Tiszaigar ligt prachtig tussen het Tiszameer en de poesta van Hortóbágy. Het is een zelfstandige gemeente en heeft een kleuter- en een basisschool en natuurlijk verschillende winkeltjes en barretjes. Tiszaigar is zelf geen thermaal bad rijk, maar die vindt u wel in de twee naburige dorpen Tiszaörs en Tiszafüred. U kunt daar het hele jaar dagelijks terecht. 
Net buiten Tiszaigar ligt een mooi en zeer goed onderhouden vismeer compleet met steigers en een gelegenheid waar u na het 'vermoeiende' vissen een pilsje kunt pakken.

Hoe is de naam ontstaan?

Tiszaigar heeft zijn naam te danken aan een van de voornaamste aanvoerders die de Hongaren in een ver verleden van het Oeralgebergte naar de Karpaten hebben geleid. Zijn naam was Igor en omdat het dorp in het Tiszagebied gelegen is werd dat Tiszaigar (de ‘a’ van 'Igar' spreekt u in het Hongaars uit als een ‘o’).
Tiszaigar heeft in het jaar 2006 zijn 750-jarig bestaan gevierd en over die gebeurtenis is zelfs een boek verschenen.

Tiszaigari Arborétum

boomkwekerijPeter Széki, een van de vele landheren die rond de Tisza woonden heeft een ware schat in Tiszaigar achtergelaten. Op twee hectare is hij een bomenpark oftewel arborétum begonnen. De bedoeling was dat het dorp Tiszaigar, liggend in een van de drogere en warmere gebieden van Hongarije, door een schitterende 'expositie' van bomen zou opfleuren. Zijn zoon, die eveneens een natuurliefhebber was, heeft de twee hectaren uitgebreid met negen hectaren en maakte een begin met een collectie naaldbomen. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, werd het arboretum andermaal uitgebreid met de meest bijzondere bomen en struiken, wel meer dan vierhonderd soorten. Van de boomkwekerij van het arboretum worden nog steeds veel bomen en struiken naar andere plaatsen in Hongarije verplant, onder andere naar het Margit-eiland in de Donau bij Boedapest. Vandaag de dag is het park voor het publiek toegankelijk en werd inmiddels tot beschermd gebied verklaard. Het heeft nu een omvang van 19 hectare.

Het zal niemand verbazen dat Tiszaigar ook een legende heeft waarin een boom een centrale rol speelt. Driehonderdvijftig jaar geleden heeft de in Hongarije zeer bekende koning Mátyás het dorp bezocht. Hij bond zijn paard vast aan een boom en ging liggen om te slapen. Diezelfde boom staat er volgens de overlevering nog steeds en is te bezichtigen, al is hij als gevolg van meerdere blikseminslagen niet meer de mooiste van het dorp.

Szürkemarha oftewel het Grijze Rund

grijsrundveeHet zogeheten grijze rund is een van de meest bekende soorten van de Hongaarse veestapel. Het is zeer herkenbaar door zijn opvallende grootte en door de enorme horens bij zowel koe als stier. Tiszaigar is een van de belangrijkste fokplaatsen van het grijze rund in Hongarije. De kudde bestaat momenteel uit vijfhonderd stuks. Op mooie dagen laat men de dieren grazen in en rond het dorp.

 

 

 

 
 back