nlenfrdehu

Tiszaderzs

cimerTiszaderzsHet dorp Tiszaderzs ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van de rivier de Tisza. Het is in het bijzonder interessant voor liefhebbers van de hengelsport omdat het door een klein verhard landweggetje verbonden is met een prachtig gedeelte van het Tiszameer en de rivier. In het haventje kunt u uw eigen boot aanmeren dan wel een bootje huren.

In het dorp staat een kerk daterend van rond 1700 en verder is de 'Borbély-Kúria' een echte bezienswaardigheid. Het betreft hier een prachtig Hongaars landgoed dat momenteel weer helemaal gerenoveerd wordt. Het oudste monument in Tiszaderzs is de Maria-tempel die uit het jaar 1200 stamt.

Het dorp beslaat 2719 hectare en telt 635 woningen met 1308 inwoners. Het is gelegen aan de doorgaande weg van Abádszalók naar Tiszafüred en vormt een zelfstandige gemeente.

Het dorp is al enkele buitenlanders rijk waaronder een Belgisch echtpaar dat het 'Tisza Lodge Panzio’ runt. In de Tisza Lodge kunt u uiteraard altijd s' zomers terecht, dan staat er wekelijks een 'Hongaarse avond’ met volksdans op het programma. Er wordt onder andere goulashsoep gegeten die op authentieke wijze in de zogeheten Hongaarse 'heksenketel' wordt bereid. Ook in de winter is de Tisza Lodge van plan interessante thema-avonden te organiseren.

pict10


back